Wat te doen als u denkt dat u een soa heeft

Ik heb seks gehad met iemand die ik nauwelijks ken. Moet ik me zorgen maken?

Het eerste wat je moet zeggen is dat, zelfs als je bescherming gebruikt (bijvoorbeeld een condoom), niets je 100% garantie geeft dat je geen soa oploopt. Sommige soa’s veroorzaken ook niet meteen of helemaal geen symptomen. Dus als je seks hebt gehad met een nieuwe partner, wacht dan niet langer en laat je testen.

Deze tests kunnen worden uitgevoerd door uw huisarts of uw plaatselijke gezondheidskliniek. Details van uw dichtstbijzijnde kliniek zijn verkrijgbaar bij uw huisarts, uw plaatselijke ziekenhuis of online bij de dienst ‘Zoek een kliniek’ van de Family Planning Association. In sommige gevallen kunnen de NHS of particuliere bedrijven ervoor zorgen dat u een monster per post opstuurt. Er zijn hiv-testkits voor thuis beschikbaar, maar sommige zijn nauwkeuriger dan andere.

Zijn er direct soa’s die symptomen veroorzaken?

Je bent de volgende ochtend wakker geworden met een flinke kater en je stukjes beginnen pijn te doen. Is dit slechts het genitale equivalent van ‘tapijtverbrandingen’ of de tekenen van iets zorgwekkender?

Er zijn geen soa’s die de volgende ochtend verschijnen. Waarschijnlijk is de eerste infectie die dit doet – wat een insect is, beter een besmetting genoemd – schaamluis. Ongeveer vijf dagen na blootstelling (maar soms enkele weken later), kunt u intens jeukende rode vlekken in de schaamstreek en andere haardragende delen van het lichaam opmerken.

Moet ik me onmiddellijk laten testen of een tijdje wachten?

Er is geen eenduidig ​​antwoord hierop, omdat verschillende infecties verschillende incubatietijden hebben (de tijd tussen blootstelling en het optreden van symptomen). De meeste klinieken adviseren om zo snel mogelijk te komen en kunnen dan een teststrategie bedenken die is afgestemd op uw omstandigheden. Mensen kunnen ook anders reageren op dezelfde infectie.

Mijn tests zijn positief teruggekomen. Wat moet ik doen?

Zoek professioneel advies. U zult hoogstwaarschijnlijk in shock zijn, uw geest is mogelijk gevoelloos en u kunt mogelijk niet logisch denken op een moment dat dit het meest nodig is. Je zult echter niet alleen zijn. Iedereen die seksueel actief is, kan een soa oplopen en er zijn opgeleide professionals die u moeten helpen.

Mogelijk bent u al onder de hoede van een kliniek voor seksuele gezondheid (ook wel urogenitale geneeskunde of GUM-kliniek genoemd), maar als dat niet het geval is, stel dan de toegang tot hun diensten niet uit. Afhankelijk van het type infectie krijgt u waarschijnlijk een behandeling (meestal antibiotica). Zelfs als u een infectie heeft die niet kan worden genezen (zoals HIV), wordt u geadviseerd om een ​​behandeling te nemen om het risico op complicaties te verminderen. De noodzaak van opnieuw testen wordt aan u uitgelegd, samen met de stappen die u moet nemen om anderen te informeren en te voorkomen dat de infectie zich verspreidt.

Wie moet ik vertellen over mijn soa?

U moet dit aan uw huidige partner of partners vertellen. Je moet ook contact opnemen met eerdere seksuele contacten die je de afgelopen maanden hebt gehad. Hoe ver u terug moet gaan, hangt af van het type infectie, maar uw arts of verpleegkundige zal u adviseren. Als u geen contact wilt opnemen met uw partner of een eerdere partner, bieden de GUM-klinieken een contractopsporingsservice.

Door: Laurence Knott

https://patient.info/news-and-features/help-i-think-i-have-an-sti

More Stories
Natuurlijke methoden voor gezinsplanning