Wat gebeurt er met je lichaam als je van de pil afkomt?

Wat gebeurt er met je hormonen?

Of je nu tien jaar of tien dagen de pil slikt, klinisch adviseur Karin O’Sullivan van fpa, liefdadigheidsinstelling voor seksuele gezondheid, vertelt me: ‘De hormonen verdwijnen heel snel uit je lichaam [als je eraf komt], en je menstruatie en vruchtbaarheid ga terug naar ‘normaal’ – hoewel wat normaal voor u is, mogelijk is veranderd sinds u bent begonnen met het innemen van de pil. “

Ongeacht hoe lang je aan de pil zit, er is geen waarheid in de mythe dat de synthetische hormonen zich ophopen. Zodra u loskomt, keert uw natuurlijke menstruatiecyclus terug naar het op verschillende momenten afgeven van verschillende hoeveelheden hormonen – in plaats van de normale dosis hormonen die u aan de pil krijgt – en dit kan van invloed zijn op hoe u zich de hele maand voelt.

Als je de pil al een tijdje gebruikt, zijn er waarschijnlijk andere dingen in je leven veranderd, en dit kan betekenen dat je menstruatiecyclus nu anders is dan voor de pil’, zegt O’Sullivan.

“Nu je ouder bent, ben je misschien aangekomen of afgevallen, heb je een medische aandoening ontwikkeld, ben je met medicijnen begonnen, ben je blijer of verdrietiger geworden, ben je verhuisd of ben je een relatie begonnen of beëindigd. Deze factoren kunnen allemaal van invloed zijn op hoe je je voelt, en hoe de natuurlijke hormonen in je lichaam je zullen beïnvloeden. “

Lichamelijk voegt ze eraan toe: ‘Je merkt misschien ook een verandering in je vaginale afscheidingen, die kan veranderen van dik, plakkerig en wit, om glibberiger te worden, een beetje zoals rauw eiwit, op het moment van ovulatie.’

Als je eerder last had van hormonale problemen die de pil op afstand heeft gehouden – zoals menstruatiepijn, stemmingswisselingen of, zoals in mijn geval, acne – dan bestaat de kans dat deze problemen terugkeren als je ermee stopt. Zoals O’Sullivan opmerkt, is het echter de moeite waard eraan te denken dat ouder worden en veranderingen in uw levensstijl ook van invloed kunnen zijn op een van deze symptomen.

Verandert je menstruatie?

‘Voor sommige mensen zal hun normale menstruatiecyclus onmiddellijk terugkeren, terwijl het voor anderen een paar maanden kan duren voordat hun menstruatie opnieuw begint of zich in een patroon nestelt’, legt O’Sullivan uit.

Over het algemeen voegt ze eraan toe dat als je menstruatie na een paar maanden niet opnieuw is begonnen, het de moeite waard is om naar je arts te gaan om te controleren op medische problemen of een onverwachte zwangerschap.

Als u de gecombineerde orale anticonceptiepil (COC-pil) heeft gebruikt, heeft u mogelijk gemerkt dat uw maandelijkse onttrekkingsbloeding veel lichter en minder pijnlijk was dan een normale menstruatie; of, als u de pil met alleen progestageen (POP of minipil) heeft gebruikt, bent u mogelijk helemaal gestopt met bloeden.

Net als bij de andere symptomen, legt O’Sullivan uit dat je merkt dat je menstruatie teruggaat naar precies zoals ze waren vóór de pil – waarbij je maandelijkse bloeding weer langer, zwaarder en pijnlijker wordt als je er eenmaal af bent – of ze kunnen anders zijn vanwege veranderingen in uw lichaam en levensstijl.

Hoe snel ben je weer vruchtbaar?

De belangrijkste functie van de pil is om te voorkomen dat uw lichaam ovuleert of een ei vrijgeeft, dus het is het veiligst om aan te nemen dat de normale service weer wordt hervat zodra u ermee stopt.

“Als je kijkt naar de ‘gemiste pilregels’, het advies dat we geven aan vrouwen die de pil gebruiken, bestaat er een risico op ovulatie na slechts 48 uur, en dus een risico op ongeplande zwangerschap als er rond dezelfde tijd onbeschermde seks plaatsvindt, “, zegt dr. Helen Munro, adviseur anticonceptie, seksuele en reproductieve gezondheid (CSRH) en voorzitter van de Clinical Standards Committee van de Faculteit Seksuele en Reproductieve Gezondheidszorg (FSRH) van het Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG).

Met andere woorden, als u van de pil afkomt maar niet zwanger wilt worden, zorg er dan voor dat u meteen een alternatieve anticonceptiemethode heeft opgesteld.

Zal er blijvende impact zijn?

Tot slot zegt Munro: “Er is geen effect bekend op de vruchtbaarheid, zelfs niet als je al jaren de COC-pil of de POP gebruikt. Dit is vaak een zorg voor vrouwen, die naar mijn kliniek komen om een ​​vermeende behoefte aan een ‘pauze’ van de pil om ‘dingen te normaliseren’. Er is geen bewijs dat dit nodig is en kan leiden tot een ongeplande zwangerschap als er geen andere methode voor effectieve anticonceptie wordt gebruikt “, legt ze uit.

More Stories
Laat het licht binnen: hoe een donkere slaapkamer op te fleuren