Natuurlijke methoden voor gezinsplanning

Wat is natuurlijke gezinsplanning?

Methoden voor natuurlijke gezinsplanning zijn elke methode om zwangerschap te voorkomen waarbij geen anticonceptiemiddel of een anticonceptiemiddel wordt gebruikt:

Ontwenningsmethode (coïtus interruptus) – vertrouwt erop dat de man kan zien wanneer hij in de buurt van de climax is en voor de ejaculatie uit de vagina van zijn partner trekt; ook wel de uittrekmethode genoemd:

Vereist een enorme zelfbeheersing van de kant van de man.

Hoewel wijdverbreid, wordt deze methode niet aanbevolen als een vorm van anticonceptie, vanwege het aantal ongeplande zwangerschappen dat hierdoor wordt veroorzaakt.

Fertility awareness method (FAM) – vertrouwt erop door je vruchtbare tijd te kunnen voorspellen. Dit is het moment dat u waarschijnlijk zwanger zult worden. Zwangerschap wordt vermeden als u tijdens deze vruchtbare tijd geen seks heeft of andere anticonceptiemethoden gebruikt, zoals condooms. FAM kan zijn:

Op kalender gebaseerd.

Observatie gebaseerd.

Technologie-gebaseerd.

Een combinatie van alle drie de bovenstaande is de meest betrouwbare methode om de vruchtbare tijd te identificeren.

Lactationele amenorroe-methode (LAM) – vertrouwt volledig op de contraceptieve effecten van borstvoeding:

Borstvoeding betekent tijdens het geven van borstvoeding, en amenorroe betekent dat je geen menstruatie hebt.

Minder dan 2 op de 100 vrouwen die dit doen gedurende de eerste zes maanden nadat hun baby is geboren, wordt zwanger. Na deze tijd of als feeds worden gemist, wordt het minder effectief.

De rest van deze folder gaat over de op vruchtbaarheidsbewustzijn gebaseerde methode van natuurlijke gezinsplanning. Het kan een zeer effectieve vorm van anticonceptie zijn. Het vereist echter een zeer hoge mate van inzet van zowel u als uw partner. Het voordeel is dat er geen chemicaliën bij betrokken zijn en dus ook geen bijwerkingen. Het heeft het nadeel dat het geen van de voordelen heeft van hormonale anticonceptie.

Door: Dr. Jaqueline Payne

https://patient.info/sexual-health/contraception-methods/natural-family-planning-methods

More Stories
Wat gebeurt er met je lichaam als je van de pil afkomt?