Wat is het verschil tussen huidallergieën en gevoeligheden?

Jeuk, roodheid, huiduitslag. Irritatie, brandend, stekend gevoel. Deze symptomen lijken misschien op elkaar en reacties op schoonheidsproducten zijn niet ongewoon – dus hoe weet u of u te maken heeft met een allergische of gevoelige huid?

Bij elke allergische reactie is het immuunsysteem altijd betrokken. Zie het als uw ingebouwde lijfwacht: het is de taak van uw immuunsysteem om te beschermen tegen vreemde stoffen en ziekten, en dit doet dit op verschillende manieren, waaronder het veroorzaken van ontstekingen.

Maar voor sommigen kan hun immuunsysteem een ​​beetje overijverig zijn en zelfs defensief worden als het niet nodig is. Simpel gezegd, een allergische reactie is een abnormale immuunreactie en kan worden veroorzaakt door zelfs goedaardige dingen (zoals stof, een veelvoorkomende oorzaak van luchtwegallergieën).

Een huid die niet allergisch maar alleen gevoelig is, is mysterieuzer. Dit komt gedeeltelijk omdat een gevoelige huid niet kan worden bevestigd met een objectieve screeningstest – het is een zelfgediagnosticeerde aandoening. Maar heel veel mensen denken dat ze het hebben: in één Britse studie geloofde meer dan 51 procent van de vrouwen en 38 procent van de mannen dat ze een gevoelige huid hadden.

Gevoelige of reactieve typen beschrijven irritatie, branderig of stekend gevoel na het aanbrengen van cosmetica. En hoewel artsen de symptomen misschien subjectief vinden, zijn ze niet minder reëel voor degenen die ze ervaren. In deze gevallen raad ik aan om vast te houden aan formules die speciaal zijn ontworpen voor en getest op de extra gevoelige; ze zijn vaak vrij van conserveringsmiddelen, geurstoffen en kleurstoffen.

Gevoeligheid is gekoppeld aan een verzwakte huidbarrière, dus het is essentieel om overdrogende reinigingsmiddelen te vermijden en regelmatig te hydrateren. Wees ook voorzichtig en geleidelijk bij het introduceren van iets nieuws, vooral als het product zeer krachtige actieve stoffen heeft (zoals retinol): beperk het gebruik tot bijvoorbeeld de andere dag, totdat u zeker weet dat het goed kan worden verdragen.

More Stories
Wees de beste gastheer ooit met deze ideeën voor gastenkamers