Laat het licht binnen: hoe een donkere slaapkamer op te fleuren

De zon gaat met een reden onder en we proberen hier geen wetenschappelijke dialoog aan te gaan. Maar stel je voor dat je moet gaan slapen met frisse, heldere zonneschijn die door je slaapkamerraam naar binnen valt – niet ideaal, toch? Dus, voor een optimaal gesloten oog, hoe donkerder de slaapkamer, hoe beter, omdat is bewezen dat licht de productie van melatonine in de hersenen verstoort, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de slaapcyclus.

Maar wat als uw slaapkamer te donker is of overdag niet eens een beetje zonneschijn krijgt? Wanhoop niet, want een donkere slaapkamer hoeft niet veel langer een permanent probleem in je leven te zijn!

1. Fleur je donkere slaapkamer op: voeg meer licht toe

De eerste keuze is de meest voor de hand liggende: als er niet genoeg licht in je donkere slaapkamer is, kijk dan of je er niet meer kunt toevoegen! Maar voeg geen kleine tafellamp toe en beschouw het probleem opgelost. Het hebben van slechts één lichtbron zorgt voor veel schaduw, wat een griezelige sfeer aan de ruimte kan toevoegen.

Gelaagde verlichting is het antwoord, dus verlicht uw slaapkamer liever met ten minste twee (drie is beter) lichtbronnen. Een lamp op je nachtkastje is een gegeven (of een wandarmatuur, tenminste), en als je je bed met iemand deelt, wil je er een aan elke kant. Voeg indien mogelijk een plafondarmatuur toe – en hier raden we een plafondventilator aan om tweemaal het voordeel te krijgen: een verkoelende bries voor hete zomeravonden en een helderdere slaapkamer.

2. Fleur je donkere slaapkamer op: wees slim met je muurkleuren

Denk je dat sneeuwwitte muren de beste keuze zijn voor een donkere slaapkamer? Denk nog eens na. Hoewel lichte kleuren een kleine kamer groter kunnen laten lijken, zijn ze er niet zo goed in om een ​​donkere kamer helderder te maken. Witte en andere zachte tinten zien er helder en opgewekt uit wanneer ze licht reflecteren, maar dan moet er voldoende licht zijn om te reflecteren. Anders krijgen je witte muren gewoon een grijze schaduwtint, waardoor de kleur vaag en dof wordt.

3. Fleur je donkere slaapkamer op: focus op de vloer

Omdat slaapkamers aanzienlijk minder voetgangers krijgen dan bijvoorbeeld woonkamers of keukens, kunt u het zich veroorloven om een ​​lichtere vloer te kiezen. Verf en kalk zijn beide geweldige keuzes voor houten planken. Zachte kleuren, zoals eendenei blauw en zachtgrijs, kunnen helpen om licht prachtig te reflecteren. En het neerleggen van een bleke deken zal de zachtheid en warmte prachtig versterken.

4. Fleur je donkere slaapkamer op: voeg spiegels toe

Natuurlijk is een wandspiegel essentieel voor slaapkamers, maar heb je overwogen om ook je garderobedeuren te spiegelen? Een inbouwkast met grote spiegelpanelen voegt een modern tintje toe, vergroot het gevoel van visuele ruimte en helpt het licht te reflecteren.

5. Fleur uw donkere slaapkamer op: hoe zit het met uw raambekleding?

Als het op een donkere slaapkamer aankomt, is het laatste dat u moet kopen, zware gordijnen of raambekleding die het beetje zon dat naar binnen mag blokkeren, blokkeert. Gebruik in plaats daarvan doorzichtige gordijnen boven een gordijn dat u ‘s nachts kunt laten zakken voor privacy. Plak met lichtgekleurde raambekleding (gebroken wit, crème, zachtgrijs, etc.) om wat contrast te geven tegen de sterke muren.

More Stories
Een Feng Shui-slaapkamer in 7 eenvoudige stappen