Anticonceptiemethoden

Wat zijn de verschillende anticonceptiemethoden?

Wanneer u een anticonceptiemethode kiest, moet u nadenken over:

Hoe effectief het is.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen.

Plannen voor toekomstige zwangerschappen.

Persoonlijke voorkeur.

Of u een medische aandoening heeft die van invloed kan zijn op welke opties voor u veilig zijn.

Of u medicijnen gebruikt die een wisselwerking hebben met de methode.

Over het algemeen zijn er vijf hoofdgroepen van anticonceptiemethoden:

Barrière anticonceptiemethoden die een fysieke barrière vormen om te voorkomen dat het sperma en het ei samenkomen. Bijvoorbeeld condooms, vrouwencondooms, petten en diafragma’s.

Hormoonpillen, pleisters en ringen. Dit zijn kortwerkende methoden waarbij hormonen worden gebruikt die als pil, pleister of ring worden ingenomen.

Langwerkende omkeerbare anticonceptiva. Bijvoorbeeld injecties, implantaten, intra-uteriene anticonceptie-apparaten (IUCD’s – ook bekend als spoelen) of andere intra-uteriene systemen (IUS).

Sterilisatie. Dit is een permanente methode en de mannelijke of vrouwelijke partner kan worden gesteriliseerd.

Natuurlijke methoden. Deze zijn alleen afhankelijk van het hebben van seks als het niet waarschijnlijk is dat u vruchtbaar bent (of tijdens de vruchtbare tijden barrièremethoden gebruikt).

De voor- en nadelen van elke methode worden hieronder kort samengevat en vervolgens gekoppeld aan meer informatie over elk specifiek type.

Gecombineerde orale anticonceptiepil

De gecombineerde orale anticonceptiepil (COC-pil) wordt vaak bedoeld als mensen zeggen dat ze “aan de pil” zijn. Elk jaar worden tussen de 3 en 90 vrouwen op de 1.000 die de pil gebruiken zwanger. Het verschil is te wijten aan hoe goed de vrouw de pil gebruikt. De pil bevat twee vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progestageen. Verschillende merken passen bij verschillende mensen.

Pil met alleen een progestageen

De pil met alleen progestageen wordt soms “de minipil” genoemd. Het bevat alleen een progestageenhormoon. Tussen de 3 en 90 vrouwen op de 1.000 die de POP gebruiken, worden zwanger.

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister bevat dezelfde hormonen als de COC-pil, maar dan in patchvorm. Het werkt op dezelfde manier en heeft veel van dezelfde voor- en nadelen. Tussen de 3 en 90 op de 1.000 vrouwen worden zwanger. De anticonceptiepleister wordt op de huid geplakt, zodat de twee hormonen continu aan het lichaam worden afgegeven.

Anticonceptie vaginale ring

De anticonceptie vaginale ring bevat ook dezelfde hormonen als de COC-pil. Deze hormonen hebben effecten op uw lichaam waardoor u niet zwanger kunt worden. Het is een flexibele, doorzichtige ring met een diameter van iets meer dan 5 cm. Het zit drie weken in je vagina en dan heb je een week zonder. Na precies een week steek je een nieuwe ring in je vagina. Het is ongeveer net zo effectief als de COC-pil om zwangerschap te voorkomen.

Barrièremethoden

Barrièremethoden zijn onder meer mannencondooms, het vrouwencondoom en diafragma’s en doppen. Ze voorkomen dat sperma de baarmoeder binnendringt.

Anticonceptie-injecties

Anticonceptie-injecties bevatten een progestageenhormoon dat langzaam in het lichaam vrijkomt. Ze zijn erg effectief. Tussen de 3 en 60 vrouwen op de 1000 die het gebruiken, worden zwanger. Een injectie is elke 8-13 weken nodig, afhankelijk van welke injectie wordt gebruikt.

Anticonceptie-implantaten

Een anticonceptie-implantaat is een klein apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst. Het bevat een progestageen hormoon dat langzaam in het lichaam vrijkomt. Elk jaar wordt ongeveer 1 op de 2000 vrouwen die het implantaat gebruiken zwanger. Het gaat om een ​​kleine kleine operatie. Een injectie met plaatselijke verdoving wordt gebruikt om de huid te verdoven. Elk implantaat gaat drie jaar mee, waarna het moet worden verwijderd.

Intra-uterine anticonceptiemiddel

Een intra-uterien anticonceptiemiddel (IUCD) wordt ook wel een spoel genoemd. Een plastic en koperen apparaat wordt in de baarmoeder (baarmoeder) geplaatst. Het duurt vijf of meer jaren. Tussen de 6 en 8 op de 1.000 vrouwen worden zwanger in één jaar gebruik van deze methode.

Intra-uterien systeem

Met het intra-uteriene systeem (IUS) wordt een plastic apparaat dat een progestageenhormoon bevat in de baarmoeder (baarmoeder) geplaatst. Het progestageen komt langzaam maar constant vrij. Ongeveer 1-2 vrouwen op de 1.000 zullen zwanger worden binnen een jaar na gebruik van deze methode. Het IUS wordt ook gebruikt voor de behandeling van zware menstruaties (menorragie).

Natuurlijke methoden

Bij de meeste natuurlijke methoden voor gezinsplanning leert u uw cyclus kennen en wanneer u vruchtbaar bent. U kunt dan op deze momenten barrièremethoden gebruiken of geen seks hebben. Dit heeft een zeer variabele effectiviteit, omdat het afhangt van hoe voorzichtig je bent. Maar liefst 25 op de 100 vrouwen kunnen met deze methode zwanger worden. Bij zeer zorgvuldig gebruik kan dit aantal echter veel, veel lager zijn. Je moet erg betrokken zijn en regelmatig je vruchtbaarheid controleren.

Door: Sarah Jarvis

https://patient.info/sexual-health/contraception-methods

More Stories
Laat het licht binnen: hoe een donkere slaapkamer op te fleuren